Forkæl dine gæster med pastrami

Pastrami

Skal du holde middagsselskab, så forkæl dine gæster med noget så udsøgt som pastrami. En pastrami sandwich kan nydes både kold eller varm, men vigtigst er nok den eksklusive smag, der kommer til udtryk som følgerne af den nænsomme tilberedningsproces.

Pastrami er en udsøgt spise

Pastrami har gennem flere århundrede overlevet utallige kødkonkurrenter med sin udsøgte smag og sin lækre konsistens. Konsistensen er ikke overladt til tilfældighederne, men er resultatet af en længere tilberedningsproces med såvel saltlagring samt rygning og dampning af det lækre kød. Dertil kommer en nøje udvalgt krydringsproces med bl.a. sennepsfrø, hvidløg, paprika og koriander. Selve kødet får sin lidt gelatine-agtige konsistens grundet den omhyggelige dampning, der nedbryder bindevævet i kødet. Pastrami er ikke at forveksle med sprængt oksekød. Selv om flere dele af tilberedningsprocessen minder om hinanden ved pastrami og sprængt oksekød, så er der dog forskelle, der er med til at gøre pastrami til så eftertragtet og udsøgt en spise, som den er.

Overrask gæsterne med pastrami

Vil du forkæle dine gæster – ja så må der pastrami på bordet. Det kan gøres enten med pastrami og et rigt udvalg af tilbehør eller som en pastrami sandwich. De fleste kender til den sidstnævnte – der er dog variationer over samme tema og afhængig af, hvorfra du kommer fra i verden, så behøver to pastramisandwiches bestemt ikke at ligne hinanden. Nogle gør brug af chilisauce, hvidløg, olie og brød som pitabrød. Andre laver den som topping på cheeseburgere med en specialdesignet tilhørende sauce. Der findes mange muligheder og mon ikke du finder den rette til netop at forkæle dine gæster med. De vil både blive forkælede og overraskede med sådant et lækkert måltid med tilberedt oksekød. Pastrami kan dog også laves på både gåsebryst og kalkun, men er i vid udstrækning kendt som oksekød.

En kendt ret i store dele af verden

Og pastrami er netop kendt i store dele af verden. Den har ændret navn undervejs og har været tilberedt i flere forgængere, men kan dateres helt tilbage til Tyrkiet, Grækenland, Litauen, Anatolien og ikke mindst Rumænien, hvor den siges at have sin oprindelse for flere hundrede år siden. Den første pastramisandwich blev præsenteret af Sussman Volk i Amerika i 1887. Hans restaurant blev kendt på kun at servere pastrami sandwiches. Volk var oprindeligt slagter fra Litauen. Han skulle efter sigende have fået opskriften i Amerika fra en rumæner, der havde brug for en tjeneste til gengæld. Ikke noget ringe bytte, når man tænker på, hvor kendt og anerkendt denne version af pastramisandwich er blevet – ikke alene i Amerika, men i store dele af resten af den vestlige civilisation. Oprindeligt blev den lavet af rumænske jøder, der var immigreret til Amerika – deres version indeholdt gåsebryst i stedet for den ny kendte pastrami af oksekød. Kendte restauranter som Katz Deli i New York er netop blevet berømte grundet deres udsøgte pastrami. Brød, sennep og kød – det er ikke uden grund at denne udsøgte spise er populær i både nær og fjern, så hvorfor ikke forkæle dine gæster med netop pastrami ved deres næste besøg.